Kucharz

Nauka zawodu kucharza jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.

Wiadomości Ogólne:

Zawód: Kucharz 512001

Kwalifikacje: T.6. Sporządzanie potraw i napojów

• Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową

• Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową lub kurs kompetencji ogólnych na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej

Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji T.15. oraz wykształcenia średniego, może uzyskać tytuł Technik żywienia i usług gastronomicznych.

Czas trwania nauki: 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.

Zajęcia prowadzone są w oparciu o programy własne pracowników naukowych ATUT Lider Kształcenia.

Kładziemy szczególny nacisk na kształcenie praktycznych umiejętności zawodowych.

Opis Kursu:

Sztuka gotowania wymaga nie tylko finezji i pomysłów, ale przede wszystkim ugruntowanej wiedzy i doświadczenia, dzięki którym kucharz ze swoim poczuciem smaku rozwija się. Sztuka łączenia i serwowania potraw jest stale udoskonalana, wielbiciele dobrej kuchni wchodzą w rolę krytyków, jak i pomysłodawców dań wysmakowanych, inspirowanych tradycyjnymi smaki zmieszanymi z nowoczesną nutą składników egzotycznych. Kucharz to taka osoba, która owe połączenia i inspiracje czuje, rozumie i wie, jak je wykorzystać. Żadna restauracja nie przetrwa na rynku, jeśli kucharz nie będzie spełniał swojej twórczej roli.

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni. Do zadań kucharza należy również selekcja surowców i półproduktów, tak zwane towaroznawcze umiejętności, które pozwalają określić z jakich produktów powinno zostać wykonane danie. W sporządzaniu potraw liczy się nie tylko dbałość o smak i wysoką jakość, ale i estetyczne podanie. Tych wszystkich elementów i umiejętności uczymy podczas naszych zajęć na kierunku kucharz. Dokładamy wszelkich starań, by nauka teoretyczna była podporą do praktyki zawodu. Dlatego komponujemy zajęcia w taki sposób, by zapewnić naszym uczniom profesjonalne przygotowanie do zawodu kucharza.

Praca: Jako kucharz znajdziecie zatrudnienie w hotelach, w restauracjach i innych publicznych miejscach żywienia. Ciekawą opcją pracy jest praca na statkach, dzięki której możecie zwiedzać cały świat. Sporo etatów jest również w roli kucharza w pociągach pasażerskich oraz prywatnych rezydencjach.

Plan nauczania forma zaoczna i stacjonarna.
Plan nauczaniaLiczba godzin w cyklu nauczania
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów:
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy20
PDG – Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej20
JOZ - Język obcy zawodowy30
KPS – Kompetencje personalne i społeczne20
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego
Towaroznawstwo żywności30
Podstawy żywienia i zasady higieny30
Technika w gastronomii45
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów
Przechowywanie żywności 227
Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów 228
RAZEM: 650
Ta strona wykorzystuje cookies, aby zaoferować najlepsze doświadczenia w Internecie. Poprzez kontynuowanie używania naszej strony internetowej, zgadzają się Państwo na korzystanie z plików cookie.