Nauka zawodu jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.
Wiadomości ogólne:
Zawód: Cukiernik 751201
Kwalifikacje: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
• Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
• Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową lub kurs kompetencji ogólnych na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej
Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji jeszcze o T.16 oraz wykształcenia średniego, może uzyskać tytuł Technik technologii żywności.
Czas trwania nauki: 1,5 roku, tj. 3 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.
Zajęcia prowadzone są w oparciu o programy własne pracowników naukowych ATUT Lider Kształcenia.
Kładziemy szczególny nacisk na kształcenie praktycznych umiejętności zawodowych.
Opis Kursu:
Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy z zakresu produkcji wyrobów cukierniczych to przygotowanie do wykonywania zawodu cukiernika dla osób zafascynowanych procesem pieczenia, zdobienia, wypiekania oraz modelowania słodkości. Cukiernik to osoba lubująca się w łakociach. Najlepsze ciasta tworzone są z ogromną dozą cierpliwości, miłością do jedzenia słodyczy i wyczuciem smaku. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik powinien posiadać niezwykle sprawny zmysł smaku, a także zapachu. Zawód ten wymaga dużej precyzji, zmysłu artystycznego i zdolności manualnych. Od niedawna pojawiła się moda na wymyślne, wymagające kreatywnych umiejętności, torty z figurkami lukrowymi – prawdziwe cukiernictwo jest pewnego rodzaju sztuką.
Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy
Praca: Cukiernik może znaleźć zatrudnienie w funkcjonujących na rynku cukierniach, zakładach produkcyjnych czy też w firmach zajmujących się wytwarzaniem czekoladek i słodyczy. Jako wykwalifikowany cukiernik, zawsze będziesz mógł otworzyć swoją działalność gospodarczą. Bardzo popularne jest tworzenie tortów na indywidualne zamówienie klientów – na przykład z okazji ślubu, chrzcin, komunii i tym podobnym. Wiele miejsc takich jak restauracje czy hotele zatrudniają niezależnych cukierników, serwujących gościom desery pełne smaku.
Plan nauczania forma zaoczna i stacjonarna.Plan nauczania | Liczba godzin w cyklu nauczania |
---|---|
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych | |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: | |
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy w przemyśle spożywczym | 20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej | 20 |
JOZ - Język obcy w przemyśle spożywczym | 20 |
KPS – Podstawy komunikacji społecznej | 20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno - gastronomicznego | |
Podstawy technologii żywności | 40 |
Technika w przetwórstwie spożywczym | 108 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych | |
Magazynowanie surowców cukierniczych | 141 |
Wytwarzanie wyrobów cukierniczych | 141 |
Dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji | 141 |
RAZEM: | 651 |