Nauka zawodu jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.
Wiadomości Ogólne:
Zawód: Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego 816003
Kwalifikacje: SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń.
• Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
• Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową lub kurs kompetencji ogólnych na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej
Czas trwania nauki: 1,5 roku, tj. 3 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.
Zajęcia prowadzone są w oparciu o programy własne pracowników naukowych ATUT Lider Kształcenia.
Kładziemy szczególny nacisk na kształcenie praktycznych umiejętności zawodowych.
Opis Kursu:
Zawód operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego jest zawodem szerokoprofilowym, ze względu na podział pracy w przemyśle spożywczym na specyficzne branże przetwórstwa i wytwarzania. Może obejmować obsługę wybranej grupy maszyn i urządzeń, w szczególności: do przetwórstwa i konserwacji mięsa i przetworów mięsnych, do przetwórstwa owoców i warzyw, do wytwarzania artykułów mleczarskich, do wytwarzania produktów przemiału zbóż oraz do produkcji wyrobów piekarniczych i cukierniczych.
Praca: przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Plan nauczania forma zaoczna i stacjonarna.Plan nauczania | Liczba godzin w cyklu nauczania |
---|---|
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych | |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: | |
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy | 20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej | 20 |
JOZ - Język obcy w przemyśle spożywczym | 30 |
KPS – Podstawy komunikacji społecznej | 20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno - gastronomicznego | |
Podstawy technologii żywności | 52 |
Technika w przetwórstwie spożywczym | 86 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń | |
Przygotowanie surowców, dodatków do żywności materiałów pomocniczych | 141 |
Prowadzenie procesów produkcji wyrobów spożywczych | 141 |
Magazynowanie wyrobów gotowych i przygotowanie ich do wysyłki | 141 |
RAZEM: | 651 |