Nauka zawodu jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.
Wiadomości Ogólne:
Zawód: Piekarz 751204
Kwalifikacje: SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich.
• Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
• Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową lub kurs kompetencji ogólnych na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej.
Czas trwania nauki: 1,5 rok, tj. 3 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.
Zajęcia prowadzone są w oparciu o programy własne pracowników naukowych ATUT Lider Kształcenia.
Kładziemy szczególny nacisk na kształcenie praktycznych umiejętności zawodowych.
Opis Kursu:
Piekarz na stanowisku pracuje sam lub z pomocnikiem. Przykładowe zadania zawodowe to: przygotowanie surowców do produkcji, wytwarzanie ciast na różne rodzaje pieczywa, dzielenie ciasta na kęsy, formowanie, prowadzenie rozrostu uformowanych kęsów ciasta na różne rodzaje pieczywa, wypiekanie rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich, schładzanie, krojenie i pakowanie pieczywa, dobieranie i obsługiwanie sprzętu, maszyn, i urządzeń niezbędnych w poszczególnych etapach produkcji itd.
Praca: piekarnie, zakłady produkcyjne. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Plan nauczania forma zaoczna i stacjonarna.Plan nauczania | Liczba godzin w cyklu nauczania |
---|---|
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych | |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: | |
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy w przemyśle spożywczym | 20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej | 20 |
JOZ - Język obcy w przemyśle spożywczym | 30 |
KPS – Podstawy komunikacji społecznej | 20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno - gastronomicznego | |
Podstawy technologii żywności | 53 |
Technika w przetwórstwie spożywczym | 85 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.3. Produkcja wyrobów piekarskich | |
Magazynowanie surowców piekarskich | 141 |
Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich | 141 |
Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciast | 141 |
RAZEM: | 651 |