Nauka zawodu jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.
Wiadomości Ogólne:
Zawód: Technik agrobiznesu 331402
Kwalifikacje:
ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej,
ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
• Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
• Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią, nie jest wymagana matura
Czas trwania nauki: 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.
Zajęcia prowadzone są w oparciu o programy własne pracowników naukowych ATUT Lider Kształcenia.
Kładziemy szczególny nacisk na kształcenie praktycznych umiejętności zawodowych.
Opis Kursu:
Technik agrobiznesu projektuje, organizuje i prowadzi działalność gospodarczą w agrobiznesie, stosuje przepisy formalno – prawne przy uruchamianiu i prowadzeniu działalności gospodarczej, opracowuje i stosuje efektywne strategie marketingowe, prowadzi rachunkowość w małych firmach agrobiznesu, organizuje pracę małych zespołów pracowniczych itd.
Praca: przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego, firmy handlowe, usługowe i produkcyjne, obsługa ruchu turystycznego, marketing i sprzedaż produktów rolniczych i spożywczych, usługi techniczne, finansowe i bankowe rynku rolnego oraz weterynaryjne, urzędy administracji samorządowej. Technik agrobiznesu może również prowadzić własne przedsiębiorstwo agroturystyczne lub rolne o dowolnej wielkości.
Plan nauczania forma zaoczna i stacjonarna.Plan nauczania | Liczba godzin w cyklu nauczania |
---|---|
Praktyki zawodowe: 4 tygodnie = 160 godzin | |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: | |
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy | 30 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej | 30 |
JOZ - Język obcy w agrobiznesie | 30 |
KPS – Kompetencje personalne i społeczne | 30 |
OMZ - Organizacja małych zespołów | 30 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru rolniczo – leśnego z ochroną środowiska | |
Produkcja i pozyskiwanie surowców żywnościowych | 95 |
Podstawy ekonomiki agrobiznesu | 95 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej | |
Prowadzenie produkcji roślinnej | 216 |
Prowadzenie produkcji zwierzęcej | 216 |
Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie | 218 |
IV. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji R.6. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie | |
Prowadzenie działalności gospodarczej w agrobiznesie | 120 |
Planowanie przetwórstwa żywności | 120 |
Prowadzenie rachunkowości i rozliczeń podatkowych przedsiębiorstwa w agrobiznesie | 120 |
RAZEM: | 1350 |