Nauka zawodu jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.
Wiadomości Ogólne:
Zawód: technik organizacji turystyki 422104
Kwalifikacje:
HGT.07. Przygotowywanie i imprez i usług turystycznych,
HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych.
• Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
• Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią, nie jest wymagana matura
Czas trwania nauki: 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.
Zajęcia prowadzone są w oparciu o programy własne pracowników naukowych ATUT Lider Kształcenia.
Kładziemy szczególny nacisk na kształcenie praktycznych umiejętności zawodowych.
Opis Kursu:
Technik organizacji turystyki ustala, koordynuje i nadzoruje realizację obsługi turystycznej, w celu uzyskania optymalnych efektów finansowych i społecznych firmy, bada popyt oraz kreuje podaż usług turystycznych dla klientów krajowych i zagranicznych, współpracując z innymi uczestnikami rynku. Planuje trasy podróży i dokonuje rezerwacji w hotelach dla klientów; organizuje lub sprzedaje pełne grupowe wyjazdy służbowe lub urlopowe.
Praca: biura podróży, hotele, agroturystyka, izby turystyki, punkty informacji turystycznej, kluby, stowarzyszenia i inne organizacje zajmujące się wspieraniem i rozwojem turystyki, urzędy administracji państwowej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki danego regionu. Technik organizacji turystyki może prowadzić także działalność gospodarczą na własny rachunek.
Plan nauczania forma zaoczna i stacjonarna.Plan nauczania | Liczba godzin w cyklu nauczania |
---|---|
Praktyki zawodowe: 12 tygodni = 480 godzin | |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: | |
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy | 20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej | 20 |
JOZ - Język obcy zawodowy | 30 |
KPS - Podstawy komunikacji społecznej | 20 |
OMZ - Organizacja małych zespołów | 20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno - gastronomicznego | |
Podstawy turystyki | 67 |
Podstawy działalności gospodarczej w turystyce | 36 |
Ekonomika i prawo w turystyce | 28 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.13.Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych | |
Planowanie i kalkulacja kosztów imprez i usług turystycznych | 72 |
Rezerwacja imprez i usług turystycznych | 72 |
Realizacja imprez i usług turystycznych | 71 |
IV. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.14.Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych | |
Prowadzenie informacji turystycznej | 72 |
Prowadzenie sprzedaży usług i imprez turystycznych | 72 |
Rozliczanie imprez i usług turystycznych | 71 |
RAZEM: | 671 |