Nauka zawodu jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.
Wiadomości Ogólne:
Zawód: Technik przetwórstwa mleczarskiego 314402
Kwalifikacje:
SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,
SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich.
• Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
• Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią, nie jest wymagana matura
Czas trwania nauki: 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.
Zajęcia prowadzone są w oparciu o programy własne pracowników naukowych ATUT Lider Kształcenia.
Kładziemy szczególny nacisk na kształcenie praktycznych umiejętności zawodowych.
Opis Kursu:
Podstawowe zadania Technika przetwórstwa mleczarskiego to nadzór nad powierzonym odcinkiem produkcji artykułów mleczarskich, rozliczenia produkcji, opracowywaniu nowych wyrobów i technologii.
Praca: technik przetwórstwa mleczarskiego może znaleźć zatrudnienie w zakładach przetwórstwa i zakładach mleczarskich.
Plan nauczania forma zaoczna i stacjonarna.Plan nauczania | Liczba godzin w cyklu nauczania |
---|---|
Praktyki zawodowe: 7 tygodni = 280 godzin | |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: | |
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy | 20 |
PDG - Podstawy działalności gospodarczej | 20 |
JOZ - Język obcy zawodowy | 30 |
KPS – Kompetencje personalne i społeczne | 20 |
OMZ - Organizacja pracy małych zespołów | 20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego | |
Podstawy technologii żywności | 67 |
Technika w przetwórstwie spożywczym | 90 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń | |
Przygotowanie surowców, dodatków do żywności materiałów pomocniczych | 141 |
Prowadzenie procesów produkcji wyrobów spożywczych | 141 |
Magazynowanie wyrobów gotowych i przygotowanie ich do wysyłki | 141 |
IV. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.17.Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich | |
Organizowanie produkcji wyrobów mleczarskich | 55 |
Nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich | 56 |
RAZEM: | 801 |