Nauka zawodu jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.
Wiadomości Ogólne:
Kurs: Turystyka na obszarach wiejskich
Zawód: Technik turystyki na obszarach wiejskich 515205
Kwalifikacje: HGT.09. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich,
HGT.10. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego.
Czas trwania nauki: 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.
Zajęcia prowadzone są w oparciu o programy własne pracowników naukowych ATUT Lider Kształcenia.
Kładziemy szczególny nacisk na kształcenie praktycznych umiejętności zawodowych.
Opis Kursu:
Technik turystyki na obszarach wiejskich będzie przygotowany do samodzielnego prowadzenia gospodarstw agroturystycznych, które w ostatnich czasach cieszą się coraz większą popularnością ponieważ stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnego spędzania urlopu. Podczas nauki słuchacze poznają zasady organizowania usług noclegowych oraz sposoby wyszukiwania i organizowania atrakcji turystycznych. Program przewiduje również podstawowe zagadnienia dotyczące pielęgnacji gospodarstwa wiejskiego oraz bardzo potrzebne uzupełnienie w zakresie wiedzy z dziedziny ekonomii i marketingu.
Praca: Absolwenci kierunku będą potrafili stworzyć i samodzielnie prowadzić gospodarstwo agroturystyczne.
Plan nauczania forma zaoczna i stacjonarna.Plan nauczania | Liczba godzin w cyklu nauczania |
---|---|
Praktyki zawodowe: 8 tygodnie = 320 godzin | |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: | |
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy | 20 |
PDG - Podstawy działalności gospodarczej | 20 |
JOZ - Język obcy zawodowy | 30 |
KPS – Kompetencje personalne i społeczne | 20 |
OMZ - Organizacja małych zespołów | 20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno – gastronomicznego: | |
Podstawy turystyki | 18 |
Podstawy agroturystyki | 18 |
Przygotowanie i sprzedaż imprez i usług turystycznych | 20 |
Żywienie turystów | 20 |
Prowadzenie produkcji roślinnej | 22 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.7.Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich | |
1. Przygotowanie i sprzedaż imprez i usług turystycznych | 67 |
2. Realizowanie imprez i usług turystycznych | 67 |
3. Rozliczanie imprez i usług turystycznych | 68 |
IV. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.8.Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego | |
1. Prowadzenie produkcji w gospodarstwie rolnym | 121 |
2. Dostosowanie gospodarstwa rolnego do działalności agroturystycznej | 121 |
3. Obsługa klienta w gospodarstwie agroturystycznym | 122 |
RAZEM: | 774 |