Nauka zawodu jest realizowana w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego.
Wiadomości Ogólne:
Zawód: Wędliniarz 751207
Kwalifikacje: T.5. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
• Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
• Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową lub kurs kompetencji ogólnych na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej
Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji jeszcze o T.16 oraz wykształcenia średniego, może uzyskać tytuł Technik technologii żywności.
Czas trwania nauki: 1,5 roku, tj. 3 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.
Zajęcia prowadzone są w oparciu o programy własne pracowników naukowych ATUT Lider Kształcenia.
Kładziemy szczególny nacisk na kształcenie praktycznych umiejętności zawodowych.
Opis Kursu:
Wędliniarz dokonuje obróbki poubojowej tusz, rozbioru na elementy zasadnicze, dzieli surowiec do produkcji wędlin, przygotowuje i przerabia mięso i podroby na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie głównie z mięsa wieprzowego, wołowego według określonych normami receptur, przy użyciu maszyn i urządzeń.
Praca: rzeźnie, zakłady produkcji wędlin. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Plan nauczania forma zaoczna i stacjonarna.Plan nauczania | Liczba godzin w cyklu nauczania |
---|---|
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych | |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: | |
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy | 20 |
PDG - Podstawy działalności gospodarczej | 20 |
JOZ - Język obcy w przemyśle spożywczym | 30 |
KPS – Podstawy komunikacji społecznej | 20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno - gastronomicznego | |
Podstawy technologii żywności | 48 |
Technika w przetwórstwie spożywczym | 90 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.5. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych | |
Rozbiór i wykrawanie mięsa | 106 |
Magazynowanie i przygotowywanie mięsa do dystrybucji | 106 |
Wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych | 106 |
Magazynowanie i przygotowywanie przetworów mięsnych i tłuszczowych | 105 |
RAZEM: | 651 |